Melatonin pruža više od dobrog sna

Melatonin pruža više od dobrog sna

miran san

Naše telo ima unutrašnji sat koji kontroliše prirodni ciklus spavanja i budnosti, a ključnu ulogu u tom procesu ima melatonin. Melatonin je hormon koji proizvodi epifiza, malena žlezda veličine graška smeštena u sredini mozga. Epifiza je tokom dana neaktivna, a zalaskom sunca i pojavom mraka, počinje da aktivno proizvodi melatonin koji se otpušta u krv. Posledica povećanja nivoa melatonina je pospanost i s vremenom utonuće u san.

Male količine melatonina prisutne su u određenim namirnicama poput soka od višnje, orašastih plodova, kukuruza, pirinča, paradajza, brokule, špargle, jagoda, maslinovog ulja. Ipak, najdelotvorniji način za dodatno podizanje nivoa melatonina u organizmu je posezanje za dodatkom ishrani. Naime, uzet u adekvatnoj dozi od 1mg pre odlaska na spavanje, melatonin doprinosi smanjenju vremena potrebnog za uspavljivanje. Prema istraživanjima melatonin će smanjiti broj noćnih buđenja, iako neće obavezno biti od pomoći u smislu povećanja ukupnog broja sati sna.

Dejstvo na uspavljivanje je dobro poznato, ali studija objavljena ove godine u časopisu Rejuvenation Research pruža nam informacije i o dodatno pozitivnom delovanju melatonina u obliku dodatka ishrani. Istraživači su davali 22 mesečnim miševima (ekvivalent 60 godina starom čoveku) preparat melatonina tokom 10 nedelja(ekvivalent 6 ljudskih godina). Butna kost miševa koji su primali melatonin upoređena je sa butnom kosti miševa koji nisu dobijali preparat melatonina. Kod miševa koji su dobili melatonin uočen je značajan porast i volumena i gustoće kostiju. Iako su neophodna dalja istraživanja, rezultati studije su obećavajući i ukazuju nam na činjenicu da melatonin u dodacima ishrani može učiniti kosti „jačima“ što otvara potencijalnu mogućnost primene u prevenciji osteosporoze.