Položaji za spavanje

Položaji za spavanje

miran san

1. Na leđima
Iako ovo nije najpopularniji položaj za spavanje—samo osam procenata ljudi spava na leđima i dalje je ovo najzdraviji položaj. Spavanje na leđima omogućava glavi, vratu i kičmi da se odmore u neutralnom položaju, kao i balansiranje težine tela i držanje unutrašnjih organa u ravni. Ova poza takođe sprečava bol u vratu i leđima. Ukoliko hrčete, okrenite se na stranu, jer spavanje na leđima može samo pogoršati hrkanje.
2. Spavanje na boku
Ovaj položaj je dobar jer umanjuje pritisak na leđa. Bitno je da postavite jastuk tako da vaša glava bude u neutralnom položaju kako ne bi pala i uticala na držanje tela. Dobro bi bilo da postavite i mali jastuk između kolena da ne bi došlo do trenja. Dodatan bonus ove poze jeste i smanjenje gorušice, a odličan je i ako ste trudnica.
3. Spavanje na stomaku
Čak i ukoliko baš volite da spavate na stomaku,ovo je položaj koji sa sobom nosi najviše rizika. Spavanje na stomaku može da spljošti prirodnu liniju donjeg dela leđa. Ovaj položaj takođe stvara i nepotreban pritisak na nerve, i može dovesti i do pojave glavobolja. Spavanje na stomaku jedino je dobro za smanjenje hrkanja.

Izvor : (www.medicaldaily.com)