Dobre navike spavanja


Dobre navike spavanja

dormirin

1. Nastojte da u isto vreme odlazite na spavanje i budite se čak i vikendom. Ovako regulišete svoj telesni sat i to vam može pomoći da svako veče lakše utonete u san.
2. Praktikujte opuštajući ritual pred spavanje. Ovaj ritual u tihom ambijentu vaše spavaće sobe pomoći će vam da san i vreme spavanja odvojite od svakodnevnih aktivnosti.
3. Ako imate problema sa uspavljivanjem, izbegavajte da dremate naročito u poslepodnevnim časovima.
4. Vežbajte tokom dana, a ne u večernjim časovima. Vežbanje pred spavanje može vas razbuditi i otežati vam uspavljivanje.
5. Uredite spavaću sobu. U spavaćoj sobi morate eliminisati izvore buke i svetlosti. Ugasite ekrane, monitore, navucite zavese, jer konstantno svetlo vara vaš organizam i poručuje da još nije vreme za spavanje. Nabavite masku za spavanje i čepiće za uši ako vaš partner hrče. Izbegavajte jaku začinjenu hranu pred spavanje jer vam i ona može otežati uspavljivanje, ali i konzumiranje tečnosti pred spavanje jer to može da poveća broj noćnih buđenja i prekida sna.
6. Spavajte na udobnom dušeku i jastuku. Izaberite kvalitetan dušek i jastuke, navucite prirodnu pamučnu posteljinu. Spavajte u širokoj udobnoj pidžami, da biste sebi priuštili potpunu relaksaciju i odmor.

Izvor : helpguide.org