San za oporavak organizma

San za oporavak organizma

miran san

Spavanje je najvažniji deo procesa oporavka od bolesti, depresije, stresa i treninga. Bez kvalitetnog sna, niko od nas ne bi mogao doseći svoj pun potencijal.Mnogo je nedoumica kada su spavanje i faze sna u pitanju, pa ćemo u ovom tekstu pokušati da objasnimo kako da dobijete najviše od sna.

Tokom sna prolazimo kroz nekoliko faza: faza 1,2,3,4 i REM. Faze sna se zapravo ponavljaju tokom noći u zavisnosti od trajanja sna. Kada zaspete, Vi brzo ulazite u 1. fazu. Tokom sledećih sat vremena, telo pada u dublji san dok ne dođe u 4. fazu. Kada se faza 4 završi, telo se vraća u “pliće” faze dok ne dođe u REM fazu. Do REM faze se dolazi otprilike 2 sata nakon što zaspemo. Iako mnogi misle da je REM faza najdublji period sna, faza 4 je u stvari najdublja faza sna a REM faza je najbliža faza budnom stanju, ali i faza u kojoj najčešće sanjamo.

Telo uobičajeno dođe u 4. fazu samo dva puta tokom osmočasovnog sna.Ako svom telu ne obezbedite osam sati sna, nećete kompletirati cikluse sna a samim tim oporavak neće biti potpun. Nedostatak sna nijedna druga metoda oporavka neće vam nadoknaditi. Nažalost, u sadašnje vreme kada je tempo života veoma brz i ispunjen poslom i obavezama, kvalitetan san a samim tim i oporavak često nije prioritet.
Ipak postoji nekoliko stvari koje možete uraditi ukoliko ne možete svaku noć sebi obezbediti kvalitetan osmočasovni san. Često namestimo alarm da nas probudi u poslednjem momentu tako da možemo ustati i otići na posao, jer nam se čini da je više sati sna bolje za naše telo. U stvarnosti, duži san ne mora da bude optimalan ukoliko traje manje od 8 sati.
Najlošiji period sna za buđenje je ukoliko se probudite u 4. fazi sna, tada ćete se probuditi dezorijentisani, pa čak i sa glavoboljom. Sigurno Vam se dogodilo da Vas iz dubokog sna probudi alarm i da Vam je potrebno skoro 5 minuta da shvatite gde ste i šta se dešava. Najbolja faza sna za buđenje je 1. faza i REM faza, što je dublja faza sna iz koje se probudite, bićete manje odmorni a više dezorjentisani i ošamućeni.
Ako se u dužem periodu budite iz dubljih faza sna,podsvesno poručujete svom telu da Vam nisu više potrebni dublji periodi sna, dok s druge strane ako se redovno budite u “plićim” fazama sna, Vaša produktivnost će biti veća i mnogo bolje i odmornije ćete se osećati tokom dana.Na primer, ukoliko imate samo 5 sati za spavanje, bilo bi bolje da se probudite tokom REM faze koja nastupa oko 4 sata i 15 minuta sna, nego da sa probudite između 4 sata i 15 minuta i petog sata sna kada je Vaše telo u dubokoj fazi sna. Prvih 5 sati sna je period kada se telo nalazi u najdubljim fazama, a kako se san nastavlja organizam provodi sve manje vremena u dubljim fazama sna a više vremena u REM fazi.

Izvor: catalystathletics.com